top of page

סקס, שקרים והנדנדה: הסיפור המסעיר והמפתיע מאחורי יצירת המופת של פראגונר

בעולם האמנות ישנן יצירות שמצליחות לשבות את הדמיון ולהישאר רלוונטיות גם מאות שנים לאחר יצירתן. אחת מהן היא "הנדנדה" של ז'אן-אונורה פראגונר.

שליחה לחברים

  • תמונת הסופר/ת: Yaara Keydar
    Yaara Keydar
  • 21 בספט׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: לפני 5 ימים

בעולם האמנות ישנן יצירות שמצליחות לשבות את הדמיון ולהישאר רלוונטיות גם מאות שנים לאחר יצירתן. אחת מהן היא "הנדנדה" של ז'אן-אונורה פראגונר, שצוירה ב-1767, והיא אחת היצירות האהובות עליי ביותר. היצירה הזו, המוצגת כיום באוסף וולאס בלונדון, היא אחת היצירות המפורסמות ביותר מהמאה ה-18 ומייצגת את סגנון הרוקוקו בשיאו. אך מאחורי הצבעים העדינים והאווירה הקלילה לכאורה, מסתתר סיפור מרתק של תשוקה, מזימות, אמנות ואופנה שמתגלה במבט ממושך בציור.



כדי להבין את "הנדנדה" ואת המהפכנות שבה, עלינו לצלול תחילה אל תוך התקופה שבה נוצרה. הרוקוקו, שהגיע כתגובת נגד לבארוק הכבד והרציני שקדם לו, התאפיין בציורים בגווני פסטל המתמקדים בכיף, פנטזיה ואופנת העילית. זהו סגנון שהתרחק מנושאים רציניים והתמקד באהבת החיים היפים, בתקופה שקדמה למהפכה הצרפתית. אמנים כמו פרנסואה בושה, שצייר את הפורטרטים המפורסמים של מאדאם דה פומפדור, ופראגונר עצמו ביצירות כמו "מאהבים מאושרים", יצרו עולם של פנטזיה ותענוגות עבור האצולה הצרפתית.



האופנה של התקופה, כפי שמיוצגת בשמלת הרוב א-לה פראנסה בציור "הנדנדה", הייתה מפוארת ומוגזמת, משקפת את הפאר והראוותנות של החברה הגבוהה. שמלות אלו, עם המחוכים ההדוקים והחצאיות המנופחות, היו יותר מסתם בגד - הן היו הצהרה של מעמד, עושר ותרבות. הן שיקפו עולם שבו המראה החיצוני והרושם היו בעלי חשיבות עליונה, עולם שעמד על סף שינוי דרמטי.



אך הסיפור מאחורי "הנדנדה" מתחיל הרבה לפני שהמכחול נגע בבד. הוא נולד מתוך הזמנה יוצאת דופן ומעט שערורייתית. אציל צרפתי צעיר פנה במקור לצייר אחר, וביקש ממנו ליצור ציור שלו ושל המאהבת שלו, שהייתה נשואה לאדם אחר. הוא רצה שהציור יתאר את המאהבת על נדנדה, כשבעלה מנדנד אותה, בעוד הוא, המאהב, יוכל להציץ מתחת לשמלתה. הצייר המקורי, מזועזע מהרעיון הלא מוסרי, סירב לקבל את ההזמנה. במקום זאת, הוא העביר אותה לפראגונר הצעיר.


פראגונר, שכבר היה ידוע בנכונותו לצייר נושאים שנויים במחלוקת, קיבל את האתגר בהתלהבות. הוא ראה בכך הזדמנות לא רק ליצור יצירה מרהיבה, אלא גם להעביר ביקורת חברתית עדינה ולשחק עם גבולות המוסר והאסתטיקה של זמנו. השם המקורי שניתן ליצירה - "התאונה השמחה של הנדנדה" - כבר רמז על התוכן המשובב והמפתיע שבה.


במבט ראשון, "הנדנדה" נראית כציור תמים ומתוק של אישה מתנדנדת בגן פסטורלי. אך כל פרט בציור טעון במשמעות. האישה המתנדנדת, לבושה בשמלה מפוארת בגוני ורוד פסטל, היא מרכז הציור. תנוחתה על הנדנדה מאפשרת הצצה מתחת לשמלתה, אך היא נראית תמימה ומשועשעת. הבעל, הדמות המבוגרת מצד ימין, מנדנד את הנדנדה, לא מודע כביכול למתרחש - סמל לבעל התמים והנבגד.


המאהב, הדמות הצעירה בשיחים מצד שמאל, מושיט יד כאילו בניסיון לתפוס את האישה, ומביט כלפי מעלה בהערצה. הוא מסתתר, אך נוכחותו ברורה לצופה המתבונן. הכלב, סמל נפוץ לנאמנות באמנות, נובח כאן בהתרגשות, אולי מסמל את התשוקה המודחקת שמתפרצת ברגע זה. נעלה של האישה מתעופפת באוויר, סמל לאובדן שליטה ולהתמסרות לתשוקה.


אחד הפרטים המעניינים ביותר בציור הוא פסלו של קופידון, אל האהבה, המניח אצבע על שפתיו כאילו מסמן "שקט" ושומר על הסוד. פרט זה מוסיף שכבה נוספת של משמעות ליצירה, רומז על טבעה הסודי והאסור של הסצנה המתוארת.


מה שנראה במבט ראשון כסצנה תמימה, הוא למעשה תיאור אירוטי ואפילו פורנוגרפי לפי סטנדרטים של התקופה. פראגונר הצליח ליצור יצירה שמשלבת הומור, ארוטיקה ואמנות גבוהה באופן מבריק. הוא משחק עם הצופה, מזמין אותו להיות שותף לסוד, לראות מעבר למעטה התמים של הסצנה.


אך "הנדנדה" היא יותר מסתם תיאור של רומן אסור. היא מייצגת גם ביקורת חברתית עדינה. היצירה מציגה את האצולה כמושחתת ולא מוסרית, עסוקה בתענוגות בעוד שאר החברה סובלת. זוהי אולי רמיזה למתחים החברתיים שיובילו בסופו של דבר למהפכה הצרפתית. פראגונר, בתבונתו האמנותית, הצליח לארוג ביקורת זו לתוך יצירה שעל פניה נראית כהילולה של חיי האצולה.


הפרשנות המודרנית של "הנדנדה" מציעה זווית ראייה מעניינת על מקומה של האישה ביצירה. חוקרי האמנות הארט וסטיבנסון טוענים כי בניגוד לתפיסה המסורתית, האישה ב"נדנדה" אינה רק אובייקט פסיבי לתשוקה גברית. הם מדגישים כי היא למעשה דמות אקטיבית ויוזמת בסצנה המתוארת. האישה היא זו שמניעה את עצמה על הנדנדה, שולטת בתנועה ובקצב, ובוחרת את הרגע בו היא חושפת את עצמה למאהב. פרשנות זו מציגה את הדמות הנשית כבעלת כוח ושליטה על מיניותה, בניגוד לתפיסות המקובלות של התקופה. חוקרים אחרים, כמו ג'ניפר מילאם, הרחיבו על רעיון זה וטענו כי היצירה מציגה את האישה כמי שמשחקת במודע עם מבטם של הגברים, הן בתוך היצירה והן מחוצה לה (הצופים), ובכך מערערת על יחסי הכוח המגדריים המסורתיים. פרשנויות אלו מדגישות את המורכבות של היצירה ואת הרלוונטיות שלה לדיונים עכשוויים על מגדר, מיניות וכוח באמנות ובחברה.


ההשפעה התרבותית של "הנדנדה" נמשכת עד ימינו. היצירה הפכה לאייקון תרבותי, והשפיעה על אמנים ויוצרים רבים לאורך השנים. בעולם הקולנוע, למשל, ניתן למצוא הומאז' ליצירה בסרט "פרוזן" של דיסני, כשהדמות של אנה מתנדנדת באופן דומה. זוהי עדות לכוחה המתמשך של היצירה לרתק ולהשפיע, גם על קהלים צעירים בעידן המודרני.



בעולם האופנה, מעצב הנעליים המפורסם מנולו בלניק, הידוע מהסדרה "סקס והעיר הגדולה", הוא מעריץ גדול של היצירה והושפע ממנה בעיצוביו. הקשר בין אופנה לאמנות, שהיה כה מרכזי בתקופת הרוקוקו, ממשיך להתקיים גם בימינו, כשיצירות כמו "הנדנדה" ממשיכות להשפיע על מעצבים עכשוויים.


גם באמנות העכשווית ניתן למצוא הדים ל"נדנדה". האמן ינקה שוניברי, למשל, יצר גרסה משלו ליצירה, המשלבת בדים "אפריקאיים" ומעלה שאלות על קולוניאליזם ותרבות. יצירתו של שוניברי מדגימה כיצד אמנים בני זמננו יכולים לקחת יצירת מופת היסטורית ולהשתמש בה כדי לדון בנושאים עכשוויים ורלוונטיים.



גם בתערוכה ״הנשף״ לקחתי השראה מהנדנדה. במוזיאון העיצוב בחולון הוצגה מחווה ליצירה עם נדנדות מעוצבות ושמלות בהשראת היצירה המקורית. עיצוב התערוכה של שמואל בן שלום כלל פרשנויות מודרניות ליצירה, כולל שמלות מרהיבות שעוצבו על ידי מעצבים כמו מוני מדניק.


למרות שנוצרה לפני יותר מ-250 שנה, "הנדנדה" ממשיכה לעורר דיונים ופרשנויות. היא מעלה שאלות על יחסי הכוח בין גברים ונשים, ועל הדרך שבה מיניות נשית מוצגת באמנות. הביקורת החברתית העדינה ביצירה עדיין רלוונטית לדיונים על פערים חברתיים ומוסר של מעמדות גבוהים. היכולת של פראגונר לשלב יופי אסתטי עם משמעות עמוקה ממשיכה להיות מודל לאמנים עכשוויים.


"הנדנדה" של פראגונר היא דוגמה מושלמת לאופן שבו אמנות יכולה להסתיר משמעויות עמוקות ומורכבות מתחת למעטה של תמימות ויופי. היא ממשיכה לרתק צופים ואמנים כאחד, ומזמינה אותנו להתבונן מעבר למה שנגלה לעין, ולגלות את הסיפורים המסתתרים בין המשיכות העדינות של המכחול.


בעידן שלנו, כשאנו מוצפים בדימויים ויזואליים, "הנדנדה" מזכירה לנו את הכוח של אמנות מתוחכמת ורבת-רבדים. היא מעודדת אותנו לא רק להסתכל, אלא גם לראות באמת - לחפש את המשמעויות החבויות, להבין את ההקשר ההיסטורי, ולהעריך את המורכבות של היצירה האנושית.


בסופו של דבר, "הנדנדה" היא לא רק ציור של אישה על נדנדה. היא מראה לנו שלעתים, הדברים היפים ביותר הם גם המורכבים ביותר, ושאמנות אמיתית היא זו שממשיכה לדבר אלינו, לאתגר אותנו ולהפתיע אותנו, גם מאות שנים אחרי שנוצרה. היא מזמינה אותנו להתנדנד בין המשמעויות השונות, בין העבר וההווה, בין היופי והביקורת, ובכך היא ממשיכה לרתק ולהפעים, כפי שעשתה מאז נוצרה לפני יותר מ-250 שנה.



הרצאה קרובה

חיפה: קתדרה מ. רפפורט

19:30

21.4.25

ז'ה טם, רונית אלקבץ

גיבורת תרבות ישראלית ובין־לאומית, פעילה חברתית למען נשים בכלל ולמען נשים מזרחיות בפרט, ומוזה לאמנים וליוצרים — רונית אלקבץ הטביעה את חותמה בקולנוע, במשחק ובאופנה. ביצירתה ובדמותה חיברה אלקבץ בין השוליים למרכז, בין אופנה לאמנות, בין באר שבע וקריית ים לתל אביב, בין מוֹגָדוֹר לפריז ובין ישראל לעולם. אלקבץ הייתה אישיות יוצאת דופן שהלכה מהעולם בטרם עת, אך הדמויות שבראה יוותרו לעד בזיכרון התרבותי. התערוכה ״ז׳ה טם רונית אלקבץ״ (2017) הוצגה בהצלחה במוזיאון העיצוב חולון בשיתוף פעולה עם שלומי אלקבץ וחיברה בין אמנות ואופנה דרך ארון הבגדים של אישה בלתי נשכחת. המלתחה של רונית הייתה ארכיון מופלא שטופל בקפידה – הבגדים, האביזרים והנעליים הם מעין כּמוּסָת זמן, שאצרה רגעים מחייה ואפשרה מבט מחודש ומעמיק על דמותה ועל יצירתה. יערה קידר, אוצרת התערוכה, תספר את סיפורה של איקונת התרבות והאופנה, ותשתף בסיפורים מאחורי הקלעים של תהליך האוצרות.

הניוזלטר של יערה

כל מה שמעניין באופנה, בתרבות ובאומנות — אצלכם במייל.

תודה, ההודעה נשלחה

עוד במגזין

Screenshot 2024-05-07 at 11.48 2.jpg

"לא לפי הספר": מופע על התלבושות שאחרי הדמויות

Screenshot 2024-04-10 at 14.06 1.jpg

המט חוגג 150: יום הולדת למוזיאון שהצליח ליצור את אחד מהאירועים המתוקשרים ביותר בעולם האופנה

bottom of page